Wat is palliatieve zorg?

palliatieve zorg

Palliatieve zorg is medische zorg waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke medische behoeften van mensen die leven met een ernstige ziekte en hun familieleden. Het doel is de levenskwaliteit van patiënten en hun verzorgers te verbeteren en tegelijkertijd de emotionele, financiële en medische lasten die met een ernstige ziekte gepaard gaan, te verlichten.

Palliatieve zorg is ook goed voor verzorgers.

Palliatieve zorg kan het welzijn van patiënten en hun dierbaren verbeteren. Zorgverleners kunnen steun vinden voor hun emotionele en fysieke behoeften. Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot palliatieve zorg. 

Palliatieve zorg is ook goed voor euthanasie in Nederland.

Een van de uitdagingen van het debat over euthanasie in Nederland is dat het gericht is op het lijden van de patiënt en het recht van de patiënt om te beslissen wanneer hij of zij zijn of haar leven beëindigt, maar het is niet duidelijk welk type zorg patiënten zouden zoeken – palliatieve zorg of medische euthanasie. 

Conclusie

Palliatieve zorg is een goede optie voor mensen en hun dierbaren die geconfronteerd worden met een ernstige ziekte die belastend is voor de hele familie. Door het verlichten van lichamelijke symptomen, het verbeteren van het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en het verlichten van emotioneel leed, kan palliatieve zorg mensen helpen een betere kwaliteit van leven te ervaren in het aanschijn van een ernstige ziekte.