Bewustwording

 

Bewustzijn is het vermogen om dingen om je heen te herkennen. Iemand die bewust is, is zich altijd bewust van zijn omgeving. Ze zijn in staat om kleine details op te merken, zoals een bepaalde bloem of de manier waarop de wind op hun huid aanvoelt. Bewustzijn kan soms eng zijn, omdat het ons doet beseffen dat we niet alles onder controle hebben. Er zijn dingen die we niet kunnen veranderen en om de zoveel tijd zullen die dingen ons raken waar het het meeste pijn doet: onze emoties. Bewust zijn is niet voor iedereen gemakkelijk; er zijn mensen die moeite hebben onderscheid te maken tussen werkelijkheid en verbeelding. Als je bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waar verbeelding niet wordt aangemoedigd, zal het moeilijker voor je zijn om in andere werelden te geloven. Maar bewust zijn is ook niet helemaal slecht, want het helpt ons te herkennen wat we wel en niet willen van het leven. Het geeft ons ook de mogelijkheid om iets aan deze dingen te doen als ze in ons leven gebeuren.

Wat is bewustzijn?

Bewustzijn is de staat van het zich bewust zijn van iets of iemand. Met andere woorden, het is de ik-factor. Je kunt niet volledig bewust zijn zonder hersenen. Dit proces van bewustzijn is wat ons onderscheidt van andere levende wezens.

Je moet je bewust zijn om de wereld om je heen te kunnen ervaren. Als je je niet bewust bent van wat er om je heen gebeurt, ben je niet in de wereld. Als je in een luchtbel zit, ben je niet bewust. Je kunt in een droom zijn, maar zelfs dan ben je nog bij bewustzijn, je bent alleen niet in de buitenwereld.

Je moet je bewust zijn om je bewust te zijn van wat er in je leven gebeurt. Als je bijvoorbeeld in coma bent en je niet bewust bent van je omgeving, ben je niet bewust, maar als je wakker bent maar je omgeving niet kunt herkennen, ben je in een bewustzijnstoestand die bekend staat als "vegetatieve toestand". 

Soorten bewustzijn

Er zijn drie soorten bewustzijn bekend.

1) De eerste staat bekend als "Theoretisch bewustzijn". Je kent en begrijpt de wereld om je heen. Je kunt nadenken over het verleden en de toekomst, en je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Je bent echter niet in staat om iets te voelen of emoties te ervaren.

2) Het tweede type bewustzijn staat bekend als "ervaringsbewustzijn". Dit is wanneer je in staat bent dingen om je heen te voelen en aan te voelen. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is dat je je bewust bent van de kleur rood. Om iets als rood te herkennen, moet je het kunnen "zien", terwijl je roodheid ervaart met je ogen, maar er is een deel van je hersenen dat reageert op roodheid.

3) De laatste vorm van bewustzijn is wanneer je in staat bent na te denken over dingen die abstract zijn en geen verband houden met de fysieke wereld. In deze toestand kun je niets voelen of voelen.

Hoe helpt bewustzijn in het leven?

Eenvoudig gezegd, je bent wat je bewust bent.

Heb je je ooit afgevraagd wat belangrijk is in het leven? Is er een reden waarom sommige dingen ons overkomen en andere niet? Wat is de zin van het leven? Dit zijn enkele van de vragen die we ons altijd afvragen, maar waarop we geen antwoord kunnen vinden. Als we ons echter bewust zijn van hoe we elk moment leven, beseffen we dat wat we doen niet echt belangrijk is.

Stel dat je een auto-ongeluk krijgt. Je bent bewusteloos, maar als je weer bij bewustzijn bent, besef je dat het belangrijkste in je leven je familie is, omdat zij degenen zijn die het meest van je houden.

Onze familie en vrienden zijn de dingen waar we ons het meest bewust van zijn. Als we dus een ongeluk krijgen en bewusteloos zijn, is de kans groot dat we aan hen denken en ons realiseren hoe belangrijk ze zijn in ons leven.

En dit is hoe je bewustzijn je helpt in het leven. Je bent in staat te beseffen wat het belangrijkste is in je leven, en dat maakt je uniek en bijzonder. Bewustwording is belangrijk, want alleen als je bewust bent van iets, kan je het ook veranderen.